Ήρθε η ώρα για τη νέα γενιά του Ford Mondeo!

Περισσότερο "επιθετικό" από κάθε άλλη φορά, το νέο Ford Mondeo αναμένεται στην Ελλάδα στις αρχές του 2013.
Για να είμαστε βέβαια πιο ακριβείς, η 5η γενιά του Ford Mondeo θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας στις αρχές του 2013, όμως από σήμερα η Ford αποφάσισε να μας δείξει τις πρώτες φωτογραφίες της. Και παράλληλα, οι επισκέπτες της έκθεσης στο Ντιτρόιτ έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το νέο Mondeo, το οποίο στις Η.Π.Α. θα ονομαστεί Fusion.

Η παγκόσμια πρώτη του νέου Ford Fusion στην έκθεση του Ντιτρόιτ και παράλληλα, η αποκάλυψη των πρώτων φωτογραφιών του νέου Mondeo την προηγούμενη εβδομάδα, εξέπληξε πολλούς, αφού η τωρινή τέταρτη γενιά Mondeo μόλις συμπλήρωσε 4ετία στη γκάμα της Ford. Και συνήθως, στην αυτοκίνηση, εάν ένα μοντέλο δεν συμπληρώσει 6ετία, δύσκολα αντικαθίσταται. Όμως, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που η Ford μας αποκάλυψε τόσο νωρίς το νέο Mondeo...

Το πρωτότυπο Evos επηρέασε εν πολλοίς
τη σχεδίαση του νέου Mondeo.
Ο κύριος, λοιπόν, λόγος που βλέπουμε τόσο νωρίς το νέο Mondeo, έχει να κάνει με τη "γενναία" απόφαση που πήρε η Ford το 2011, να αλλάξει άρον-άρον τη σχεδιαστική φιλοσοφία των μοντέλων της και να φέρει την εξέλιξη του περίφημου Kinetic Design νωρίτερα από αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Κάπως έτσι λοιπόν στην έκθεση της Φρανκφούρτης τον Οκτώβριο, είχαμε το πρωτότυπο Evos, το οποίο μας έδειξε το που θα πορευτεί πλέον σχεδιαστικά η μάρκα. Έτσι, από εδώ και πέρα, κάθε νέο Ford που θα δούμε θα έλθει με την εμφάνισή του επηρεασμένη από αυτή τη νέα φιλοσοφία. Και σήμερα, το νέο Fusion/Mondeo είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής, που ακολουθεί τη στροφή αυτή. Όμως, το νέο μεσαίο Ford έρχεται αυτή τη στιγμή για να στηρίξει και την απόφαση της εταιρείας για παγκοσμιοποίηση των μοντέλων της, αφού πλέον, κάθε νέο της αυτοκίνητο θα πωλείται ίδιο απ' άκρη σε άκρη του πλανήτη. Και κάπως έτσι λοιπόν, το νέο Mondeο που θα δούμε στην Ευρώπη το 2013, θα είναι το ίδιο ακριβώς με το Fusion που είδαμε στο Ντιτρόιτ.

To εσωτερικό του νέου Mondeo, δείχνει σύχρονο και
ακόμη πιο "high-tech" από αυτό του σημερινού.
Το επόμενο Mondeo λοιπόν και το Ford Fusion που είδαμε στο Ντιτρόιτ θα είναι λοιπόν το ίδιο μοντέλο, όμως η Ford, εκτός της επίσημης πρώτης του νέου Fusion στο Ντιτρόιτ, έδωσε στη δημοσιότητα και δύο φωτογραφίες του Ευρωπαϊκού Mondeo. Και για όσους είχαν τυχόν αμφιβολίες για την ομοιότητα των δύο μοντέλων, οι φωτογραφίες μας αποκαλύπτουν ότι μόνο τα φλας - λόγω νομοθεσίας - έχουν άλλο χρώμα στο Mondeo, από ό,τι στο Fusion. Πέρα από αυτό ουδέν και έτσι, το νέο Mondeo διατηρεί τις ίδιες, επιβλητικές γραμμές με αυτές του Fusion, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ιδιαίτερα το πολύ επιθετικό εμπρόσθιο τμήμα. Στο πίσω τμήμα, κυρίως τα φωτιστικά παραπέμπουν σε αυτά του τωρινού Mondeo, όμως οι περισσότερες νευρώσεις, η χαμηλότερη οροφή και οι μικρότερη κλίση των πίσω κολώνων, δίνουν την αίσθηση ενός 4θυρου κουπέ παρά ενός σεντάν.

Οι turbo βενζινοκινητήρες EcoBoost θα είναι και πάλι
οι πρωταγωνιστές στη γκάμα του νέου Mondeo.
Στον τομέα των κινητήρων, με βάση τα όσα μας αποκάλυψε το Fusion, το νέο Ford Mondeo θα βασιστεί και πάλι στους turbo EcoBoost κινητήρες των 1,6 και 2,0 λίτρων, σε αποδόσεις που προς το παρόν δεν έγιναν γνωστές. Αναμένεται πάντως να ξεκινάμε και πάλι από τους 160 ίπους. Στους diesel, μοτέρ 1,6, 2,0 και 2,2 λίτρων θα είναι διαθέσιμα, χωρίς και εδώ να γίνουν γνωστές ιπποδυνάμεις. Και ένα ακόμη στοιχείο που θα απαντηθεί όσο πλησιάζουμε προς το επίσημο λανσάρισμα του μοντέλου, είναι το εάν θα δούμε και στην Ευρώπη τις υβριδικές εκδόσεις που θα έχει το Fusion της Αμερικής και οι οποίες χρησιμοποιούν μοτέρ βενζίνης 2,0 λίτρων και ηλεκτροκινητήρα, ενώ αποθηκεύουν ενέργειες σε νέες μπαταρίες ιόντων λιθίου. Περισσότερα για όλα αυτά, εν ευθέτω...
TAG