Το νέο Toyota Concept-i μας δείχνει το μέλλον της αυτοκίνησης! (+video)

Η Toyota παρουσιάζει στην Έκθεση Ηλεκτρονικών CES του Λας Βέγκας το νέο πρωτότυπο Concept-i, το οποίο εφαρμόζει την πλέον τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο πεδίο της αυτόνομης οδήγησης, ενώ ενσωματώνει και τεχνητή νοημοσύνη για επικοινωνία με τον οδηγό.

Το νέο Toyota Concept-i είναι ένα από τα πιο προηγμένα οχήματα όλων των εποχών, το οποίο έχει σχεδιαστεί από το Σχεδιαστικό Κέντρο της Toyota στην Καλιφόρνια και χρησιμοποιεί τεχνολογίες που έχουν εξελιχθεί από το Κέντρο Καινοτομίας της Toyota στο Σαν Φρανσίσκο.

Χαρακτηριστικό του αποτελεί η υιοθέτηση ενός ισχυρού συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που η Toyota ονομάζει «Yui» και το οποίο ουσιαστικά δημιουργεί μια νέου τύπου επικοινωνίας μεταξύ του οδηγού και του αυτοκινήτου, μαθαίνοντας καθημερινά προσωπικές συνήθειες του οδηγού, όπως τον τρόπο οδήγησης, το πρόγραμμά του, τις καθημερινές του στάσεις κ.λπ.

Στόχος του είναι να δημιουργήσει μια «σχέση» με τον οδηγό, που θα του επιτρέψει να τον βοηθήσει στην καθημερινότητά του και να του κάνει τη ζωή πιο εύκολη. Παράλληλα, μέσω μιας σειράς προηγμένων τεχνολογιών, το πρωτότυπο φροντίζει για την απόλυτη ασφάλεια των επιβατών του, είτε όταν είναι στην αυτόνομη λειτουργία του, είτε όταν ο οδηγός έχει τον έλεγχο.

Για την επικοινωνία του με τον οδηγό και τους επιβάτες, το «Yui» χρησιμοποιεί φώτα, ήχους και ακόμα και αγγίγματα, χωρίς να χρειάζεται μια σειρά από οθόνες στο ταμπλό και την κονσόλα, αφού το σύστημα διαθέτει π.χ. ειδικά φώτα για να δείξει εάν είναι σε αυτόνομη ή νορμάλ λειτουργία, ειδικούς προτζέκτορες για να προειδοποιήσει τον οδηγό ότι βρίσκεται όχημα στο «τυφλό σημείο», αλλά και ένα προηγμένο head-up display με άπλετη πληροφόρηση.

Αντίστοιχη τεχνολογία εκτός από το εσωτερικό υπάρχει και στο αμάξωμα με τα πάνελ των θυρών να έχουν τη δυνατότητα να καλωσορίσουν τους επιβάτες καθώς αυτοί πλησιάζουν το αυτοκίνητο, ενώ στο πίσω μέρος προβάλλονται μηνύματα και ειδικά σήματα προειδοποίησης. Στο εμπρόσθιο τμήμα από την άλλη, το Concept-i δείχνει το εάν βρίσκεται σε αυτόνομη ή νορμάλ οδήγηση.


Σε ό,τι αφορά τώρα στα υπόλοιπα στοιχεία του πρωτότυπου, η Toyota δεν ανακοινώνει τον κινητήρα του (πιθανότατα θα είναι κάποιο ηλεκτρικό μοτέρ) ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό του. Ως προς την παραγωγή του, αυτή δεν είναι πιθανή, αφού το Concept-i δημιουργήθηκε με σκοπό να μας δείξει τι θα μας φέρει το μέλλον τόσο στο πεδίο της αυτόνομης οδήγησης, όσο και κυρίως, στον τρόπο επικοινωνίας του οδηγού με το αυτοκίνητο.

          
TAG