Η οχιά ξαναδαγκώνει: Αυτό είναι το νέο Dodge Viper! [+video]

Σε πείσμα των καιρών το Viper επιστρέφει, ώστε να αποτελέσει και πάλι την πιο πληθωρική εκδοχή του Αμερικάνικου supercar.
Το θρυλικό Viper, μετά από 2 χρόνια και παρά τις φήμες για οριστικό τέλος στην ιστορία του, επιστρέφει στη γκάμα των μοντέλων του Chrysler Group και κάνει το ντεμπούτο του στην έκθεση της Νέας Υόρκης. Μαζί του μας φέρνει και ένα ακόμη νέο, αφού μετονομάζεται πλέον σε SRT Viper, ώστε να αποτελέσει το κορυφαίο δημιούργημα του νέου, αποκλειστικού brand "SRT" του Αμερικάνικου ομίλου.

Το design παραμένει πιστό στις κύριες γραμμές
του θρυλικού Αμερικάνικου μοντέλου επιδόσεων.
Η αποκάλυψη του νέου Viper στη Νέα Υόρκη, θυμίζει στους ρομαντικούς ότι στην αυτοκίνηση δεν υπάρχουν μόνο η οικολογία και η χαμηλή κατανάλωση του σήμερα, αλλά και τα πολλά κυβικά, η δύναμη και οι οδηγικές συγκινήσεις, που κάποτε πρόσφεραν στο κοινό μοναδικές κατασκευές. Κάπως έτσι λοιπόν, η παρουσία της 3ης γενιάς του θρυλικού Αμερικάνικου μοντέλου στην Έκθεσης της Νέας Υόρκης, συγκέντρωσε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, αναδεικνυόμενη και η πιο σημαντική πρεμιέρα της φετινής έκθεσης...

Αυτός είναι ο ισχυρότερος ατμοσφαιρικός κινητήρας
παραγωγής: Ο νέος V10 των 640 ίππων του Viper!
Κατά τη δημιουργία του νέου Viper, η Chrysler αποφάσισε σε πείσμα των καιρών, να μην αλλάξει την συνταγή που έφερε το αυτοκίνητο στο πάνθεον της αυτοκίνησης, από το 1992 που πρωτοεμφανίστηκε στη γκάμα της: Πολλά κυβικά, κίνηση στους πίσω τροχούς και ένα τεράστιο καπό, όπου εδράζεται ο νέος, πλήρως αλουμινένιος V10 των 8,4 λίτρων ατμοσφαιρικός κινητήρας. Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι μηχανικοί του brand επιδόσεων SRT του Chrysler Group, δεν έκαναν καμία έκπτωση σε δύναμη, αφού με 640 ίππους ισχύος και 813 Nm ροπής, το μοτέρ αυτό είναι ο ισχυρότερος ατμοσφαιρικός κινητήρας σε μοντέλο παραγωγής!

Επιστροφή και στους αγώνες, με το αγωνιστικό Viper
να συμμετέχει στο Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Le Mans.
Ένα νέο μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων με κοντή κλιμάκωση, στέλνει όλη αυτή τη δύναμη στους πίσω τροχούς του Αμερικάνικου supercar, επιτρέποντας στο Viper να επιτύχει την τελική του ταχύτητα (δεν ανακοινώνεται προς το παρόν) με 6η σχέση. Από εκεί και πέρα, στην κατασκευή του αμαξώματος του αυτοκινήτου έχουν χρησιμοποιηθεί ελαφριά υλικά, όπως ανθρακονήματα στο καπό και την οροφή ή αλουμίνιο στις πόρτες. Επίσης το πλαίσιο, με 50% καλύτερη ακαμψία σε σχέση με πριν, έχει δεχτεί και αυτό αλλαγές ώστε να συμβάλει στη συνολική μείωση του βάρους (κατά 45 κιλά). Στον τομέα της αεροδυναμικής, υπάρχει και εδώ βελτίωση, με τον τελικό αεροδυναμικό συντελεστή να μειώνεται στο 0,364.

Η νέα γενιά του Viper θα είναι διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις, το SRT Viper και το SRT Viper GTS, με διαφορές κυρίως στον εξοπλισμό. Από πλευράς σχεδίασης, το νέο Viper παραμένει πιστό στην παράδοση που θέλει την καμπίνα τοποθετημένη πολύ πίσω, το καπό πολύ μακρύ για να χωρέσει το θηριώδη κινητήρα, αλλά και τις απολήξεις της εξάτμισης στα πλάγια του αμαξώματος. Ουσιαστικά, τα νέα εμπρόσθια φωτιστικά με λαμπτήρες bi-xenon, η μικρότερη γρίλια της μάσκας και η τετραγωνισμένη σχεδίαση των πλαϊνών εξατμίσεων, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν αυτή τη γενιά Viper σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Πιο ποιοτικό και ευρύχωρο από ποτέ
είναι το εσωτερικό της 3ης γενιάς του Viper.
Για το τέλος αφήσαμε το εσωτερικό και εδώ, η Chrysler σημειώνει ότι υπάρχει τεράστια εξέλιξη σε ότι αφορά στην ποιότητα των υλικών - ένας τομέας στον οποίον όλες οι προηγούμενες γενιές Viper είχαν δεχθεί αρκετή κριτική. Έχουμε λοιπόν πιο ποιοτικά υλικά από κάθε άλλη φορά (στο GTS όλες οι επιφάνειες καλύπτονται από δέρμα), αλλά και μια κεντρική κονσόλα που φιλοξενεί μια νέα έγχρωμη οθόνη αφής 8,4 ιντσών. Όλοι οι διακόπτες και τα χειριστήρια τονίζουν βέβαια το δυναμικό χαρακτήρα του μοντέλου, όπως και το τριάκτινο, flat-bottom τιμόνι. Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να αναφερθούμε στα εξαιρετικά καθίσματα της Sabelt, που είναι φτιαγμένα από κέβλαρ και φάιμπεργκλας, ενώ ρυθμίζονται πλέον σε περισσότερη απόσταση σε μήκος και ύψος από ποτέ, ώστε, σύμφωνα με την Chrysler, να προσφέρουν την πιο ευρύχωρη καμπίνα στην ιστορία του Viper.


TAG