Η.Π.Α.: Μήνυση 90 δισ. δολαρίων στη VW για το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων!

Αποζημίωση-ρεκόρ ζητούν οι αρχές των Η.Π.Α. για τις παραποιημένες εκπομπές ρύπων των diesel της VW.
Ύστερα από μήνες ερευνών, το Αμερικάνικο Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε επίσημη μήνυση κατά της VW για το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων των diesel αυτοκινήτων τους, ζητώντας ως αποζημίωση το ιλιγγιώδες ποσό των 90 δισ. δολαρίων

Ο νέος Πρόεδρος της VW κ. Herbert Diess, κατά την ομιλία του
στην Έκθεση CES δήλωσε αισιόδοξος για λύση μέχρι τις 15/1.
Το ποσό των 90 δισ. δολαρίων (84 δισ. ευρώ) που ζητούν οι αρχές των Η.Π.Α., αντιστοιχεί σε 37.500 δολαρία (34.850) για κάθε ένα από τα 600.000 diesel αυτοκίνητα στις Η.Π.Α., για τα οποία η VW έχει παραδεχτεί ότι διέθεταν ένα ειδικό λογισμικό που μείωνε τις εκπομπές μονοδειξίου του αζώτου κατά τη διάρκεια των δοκιμών κατανάλωσης και ρύπων.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό, που θα απαιτήσει πολύ περισσότερα χρήματα από το δάνειο των 20 δισ. ευρώ που πρόκειται να πάρει η VW για να αποπληρώσει τις επιπτώσεις από τα σκάνδαλα με τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων της, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την παρουσία της μάρκας στις Η.Π.Α., εφόσον βέβαια επιδικαστεί το ποσό αυτό.

Η μήνυση κατατέθηκε για λογαριασμό της αμερικάνικης Αρχής Προστασίας του Περιβάλλοντος, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να τονίζει μεταξύ άλλων ότι η VW γνώριζε ακριβώς τι έκανε και ότι παρανομούσε συνειδητά, επιβαρύνοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Μάλιστα, αναμένεται τα πράγματα να γίνουν ακόμη χειρότερα για τη VW, αφού το Υπουργείο αναμένεται να προβεί και σε ποινικές κατηγορίες εναντίον της VW για απάτη έναντι των αγοραστών-ιδιοκτητών, αλλά και των αρμόδιων αμερικάνικων αρχών, που αναμένεται να απαιτήσουν ακόμη περισσότερα χρήματα.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Ηλεκτρονικών (CES) του Λας Βέγκας το νέο αφεντικό της VW, κ. Herbert Diess, τόνισε ότι είναι αισιόδοξος ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των Η.Π.Α., θα βρεθεί τελικά μέχρι τα μέσα του μήνα η τελική λύση για το πως θα φτιαχτούν τελικά όλα τα αυτοκίνητα με το πειραγμένο λογισμικό.

TAG