Στην πρίζα το νέο smart!

Η smart θα παρουσιάσει στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού τη νέα ηλεκτρική έκδοση του fortwo, αλλά και για πρώτη φορά στην ιστορία, την αντίστοιχη έκδοση και για το 4πορτο forfour.

Τα νέα ηλεκτρικά smart διαθέτουν για την κίνησή τους έναν ηλεκτροκινητήρα με 83 άλογα και 160 Nm ροπής, ο οποίος εξασφαλίζει 0-100 χλμ./ώρα σε 11,3 δευτερόλεπτα για το fortwo Coupe, σε 11,8 για το Cabrio και σε 12,5 για το forfour. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 130 χλμ./ώρα.

Όλα τα νέα ηλεκτρικά smart συνδυάζονται με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο με μια ουσιαστικά σχέση, που αλλάζει τη λειτουργία του μόνο όταν ο οδηγός επιλέξει το πρόγραμμα «Eco» για ακόμη πιο οικονομική οδήγηση.

Η απαιτούμενη ενέργεια για τον ηλεκτροκινητήρα παρέχεται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 17,6 kWh, η οποία χαρίζει 160 χιλιόμετρα αυτονομίας με μία φόρτιση στο Coupe ή 155 χιλιόμετρα στα άλλα δύο smart.

Η μέση κατανάλωση ρεύματος που ανακοινώνει η smart είναι από 12,9 kWh/100 χλμ. μέχρι 13,1 kWh/100 χλμ. (περίπου 1 ευρώ/100 χλμ.), ενώ οι ρύποι είναι φυσικά μηδενικοί. Για τη φόρτιση της μπαταρίας, απαιτούνται 6 ώρες από μια κοινή πρίζα ή 3,5 ώρες μέσω ειδικού ταχυφορτιστή.

Από το 2017 θα υπάρχει και ένας ακόμη πιο γρήγορος φορτιστής που θα γεμίζει την μπαταρία σε κάτω από 45 λεπτά, εφόσον βέβαια το ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής το υποστηρίζει.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού smart περιλαμβάνεται και το σύστημα που ξεκινά τη λειτουργία του κλιματισμού όταν το smart φορτίζει, ώστε η επιθυμητή θερμοκρασία στο εσωτερικό να πετυχαίνεται μόλις ο οδηγός μπει στο αυτοκίνητο.

Ως προς τη διάθεσή τους, τα νέα ηλεκτρικά smart θα ξεκινήσουν να πωλούνται στην Ευρώπη στις αρχές του 2017. Στη Γερμανία, οι τιμές τους ξεκινούν από τα 21.940 ευρώ για το fortwo και 22.600 ευρώ για το forfour.
TAG