Η VW χάνει τη μάχη με τη Suzuki για το όνομα "Swift GTi" - Ίσως επιστρέψει το Swift GTi στη γκάμα!

Το Swift Sport είναι σήμερα το γρηγορότερο Suzuki Swift στη γκάμα, συνεχίζοντας την παράδοση του Swift GTi.
Η VW με τη Suzuki βρίσκονται στα... μαχαίρια ύστερα και από το πρόσφατο τέλος της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών (δείτε εδώ). Και σήμερα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο έδωσε ένα επιπλέον χτύπημα στους Γερμανούς, απορρίπτοντας την τελική ένσταση της VW για μη χρήση του ονόματος "GTi" από το Suzuki Swift στην Ευρώπη και ανοίγοντας το δρόμο για επιστροφή του Swift GTi στις Ευρωπαϊκές αγορές!

Το λογότυπο "GTI" έχει κατοχυρωθεί παγκοσμίως από τη VW.
Ήταν το 2003 όταν η Suzuki έκανε αίτηση στο Γραφείο Εναρμόνισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατοχύρωση του ονόματος "Swift GTi" στην Ευρώπη, με τη VW όμως να μπλοκάρει αυτή την αναγνώριση, αποκαλούμενη λόγους μπερδέματος με το περίφημο "GTI" που έχουν κατοχυρώσει παγκοσμίως οι Γερμανοί. Και όταν το Γραφείο Εναρμόνισης απέρριψε την ένσταση της VW, αυτή απευθύνθηκε στο ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, ώστε να μην καταφέρει η Suzuki να κατοχυρώσει το όνομα για τη γρηγορότερη έκδοση του Swift στην Ευρώπη.

Σήμερα όμως, για δεύτερη φορά στην όλη υπόθεση, απορρίφθηκε και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το αίτημα αυτό της VW, με τους δικαστές να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση μπερδέματος του κοινού μεταξύ των δύο κατοχυρωμένων ονομασιών. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά τόνισαν οι δικαστές στην απόφασή τους, μοναδική ίσως περίπτωση που θα υπήρχε κάποια ομοιότητα μεταξύ των δύο ονομασιών, θα ήταν εάν η Suzuki απαιτούσε κατοχύρωση μόνο του "GTi" και όχι ολόκληρου του "Swift GTi" όπως συνέβη.

Το Swift GTi αποτελούσε ανέκαθεν την πιο σπορ εκδοχή του μικρού μοντέλου της Suzuki. Από το 2003 όμως και λόγω της διένεξης για το όνομα με τη VW, η Suzuki είχε αποφύγει να χρησιμοποιήσει την ονομασία αυτή στη Ευρώπη, αλλάζοντας σε "Swift Sport" το όνομα των πιο γρήγορων εκδοχών του αυτοκινήτου της. Και τελικά, ύστερα από τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, η Suzuki θα μπορεί πλέον ελεύθερα να χρησιμοποιεί την ονομασία "Swift GTi" στην Ευρώπη, οπότε δεν αποκλείεται σύντομα και περισσότερο για λόγους τακτικής, να επανέλθει το όνομα αυτό στη γκάμα του μικρού μοντέλου της μάρκας.
TAG