Η Land Rover μηνύει τη Landwind για αντιγραφή του Range Rover Evoque!

Μήνυση για λόγους αντιγραφής του μοντέλου της Range Rover Evoque, κατέθεσε η Land Rover εναντίον της κινέζικης Landwind.
Παρότι οι Κινέζικες εταιρείες συνηθίζουν να παρουσιάζουν μοντέλα που αποτελούν αντιγραφές γνωστών αυτοκινήτων Ευρωπαίων, Ιαπώνων και άλλων κατασκευαστών χωρίς επιπτώσεις, η Jaguar Land Rover αποφάσισε να μηνύσει τη Jiangling, ιδιοκτήτρια της Landwind και κατασκευαστή του SUV X7, για αντιγραφή του Range Rover Evoque.

Βλέποντας κανείς το Evoque (φωτό) και το X7 (πάνω φωτό)
από την ίδια γωνιά, είναι εύκολο να αντιληφθεί τις ομοιότητες.
Βλέποντας κανείς το Landwind X7, που ξεκίνησε τις πωλήσεις του την περσινή χρονιά, αντιλαμβάνεται απευθείας τις ομοιότητες στη σχεδίασή του με το Range Rover Evoque, αφού το αμάξωμα έχει τις ίδιες ακριβώς γραμμές, ακόμη δε και τις ίδιες λεπτομέρειες, όπως π.χ. το μεταλλικό πλαϊνό φιλέτο πίσω από τους εμπρός τροχούς.

Στο πίσω μέρος του X7, ακόμη και η αναγραφή του ονόματος
της Landwind αντιγράφει αυτόν της Land Rover-Range Rover.
Τα φωτιστικά σώματα και η γρίλια έχουν μικρές μόνο διαφορές, ενώ είναι χαρακτηριστική και η αναγραφή του LAND WIND εμπρός και πίσω, με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει το LAND ROVER. Μάλιστα, στο internet κυκλοφορούν λογότυπα της Land Rover και γρίλια σαν αυτή του Evoque, που μπορεί κανείς να τα τοποθετήσει στο X7 και να θυμίζει ακόμη περισσότερο το μοντέλο της βρετανικής φίρμας!

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, το X7 πωλείται στην Κίνα σχεδόν στο 1/3 της τιμής του Evoque που κυκλοφορεί και εκεί, με αποτέλεσμα να δείχνει άκρως δελεαστικό.

Ύστερα από αυτά, η Land Rover αποφάσισε να μηνύσει για αντιγραφή τη Jiangling, ιδιοκτήτρια της Landwind, ώστε να απαγορευτεί η πώληση του X7. Πρόκειται για μια κίνηση η οποία εάν δικαιώσει τη Land Rover, θα επιτρέψει και σε άλλους κατασκευαστές από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις Η.Π.Α. να προβούν σε δικαστικά μέτρα κατά κινέζικων εταιρειών που αντιγράφουν το design μοντέλων τους.

Πάντως, ήδη η Land Rover και η Jiangling συμφώνησαν η Landwind να μην πουλά το X7 στην αγορά της Βραζιλίας, εκεί όπου πριν λίγο διάστημα η κινέζικη εταιρεία ξεκίνησε να διαθέτει τα οχήματά της. Οι δύο εταιρείες βρίσκονται επίσης σε συζητήσεις για μια συμβιβαστική λύση, που ενδέχεται να υποχρεώσει τη Landwind να αλλάξει στοιχεία στη σχεδίαση του X7, συνεχίζοντας βέβαια τη διάθεσή του.
TAG