Σκάνδαλο VW: Αποζημίωση έως 7.000 δολάρια σε κάθε έναν από τους ιδιοκτήτες στις Η.Π.Α.

Αποζημίωση από 1.000 έως 7.000 δολάρια θα δώσει η VW στους ιδιοκτήτες των 482.000 diesel με το «πειραγμένο» λογισμικό ρύπων.
Φαίνεται ότι σιγά-σιγά ξεκαθαρίζει το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών των 482.000 diesel αυτοκινήτων του VW Group με τις «πειραγμένες» εκπομπές NOx στις Η.Π.Α., αφού ο γερμανικός όμιλος, οι δικηγόροι των ιδιοκτητών και οι αμερικάνικες αρχές είναι μετά από αρκετούς μήνες κοντά σε συμφωνία.

Αναμένεται εκτός της χρηματικής αποζημίωσης η VW να
επαναγοράσει τα αυτοκίνητα ή τα τερματίσει το leasing τους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του εξωτερικού, η VW συμφώνησε να αποζημιώσει κάθε έναν από τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, με ένα ποσό από 1.000 έως 7.000 δολάρια, ανάλογα με την ηλικία του αυτοκινήτου και άλλους παράγοντες.

Παράλληλα, η VW θα χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα κατά της μόλυνσης της ατμόσφαιρας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Επιπλέον των παραπάνω, η VW υποχρεούται να επιδιορθώσει το πρόβλημα με το πειραγμένο λογισμικό των diesel μοντέλων, που έδειχνε τις εκπομπές NOx μικρότερες από το κανονικό. Ωστόσο, αναμένεται αυτό να μην είναι δυνατόν να γίνει σε όλα τα αυτοκίνητα που εμπλέκονται ή τουλάχιστον να μην γίνει στο βαθμό που θα ικανοποιεί τις αμερικάνικες αρχές και έτσι, η VW είτε θα αναγκαστεί να αγοράσει τα αυτοκίνητα από τους ιδιοκτήτες τους, είτε να πληρώσει έξτρα πρόστιμα.

Όλα αυτά, υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν στο γερμανικό όμιλο ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να κατατεθούν από τους δικηγόρους των ιδιοκτητών στις 28 Ιουνίου στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, όπου εκτός των αποζημιώσεων αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται και όλες οι επιλογές για επαναγορά από τη VW ή τερματισμός του leasing των εμπλεκόμενων αυτοκινήτων.

TAG