Σκάνδαλο VW: Μέχρι 10.000 δολάρια σε κάθε ιδιοκτήτη θα πληρώσει τελικά η VW στις Η.Π.Α.

Ανακοινώθηκαν από τις επίσημες αρχές των Η.Π.Α. οι οριστικές αποζημιώσεις που θα κληθεί να πληρώσει η VW στους ιδιοκτήτες των diesel αυτοκινήτων με το λογισμικό που έκλεβε στις εκπομπές NOx (οξείδιο του αζώτου), αλλά και στο ίδιο το κράτος των Η.Π.Α., σε ένα συνολικό ποσόν 15 δισ. δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά στους ιδιοκτήτες των 482.000 diesel αυτοκινήτων, η αποζημίωση είναι τελικά μεγαλύτερη από αυτή που αρχικά σας είχαμε γράψει, αφού κάθε ένας εξ αυτών θα πάρει ένα ποσόν από 5.100 έως 10.000 δολάρια, ανάλογα με το μοντέλο και την χρονολογία του.

Παράλληλα, η VW θα αγοράσει πίσω όλα τα αυτοκίνητα δίνοντας ολόκληρη την αξία τους στους ιδιοκτήτες, ενώ σε όσα βρίσκονται υπό καθεστώς leasing, θα τερματιστεί το συμβόλαιο και η VW θα πληρώσει επιπλέον τη μισή αξία του κάθε αυτοκινήτου.

Εκτός τώρα των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών, η VW καλείται να καταθέσει ένα ποσό 2,7 δισ. δολαρίων ως χρηματοδότηση για εθνικά περιβαλλοντολογικά προγράμματα στις Η.Π.Α., συμβάλλοντας στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών του οξειδίου του αζώτου. Άλλα 2 δισ. δολάρια καλείται να πληρώσει η VW για να προωθήσει στην Αμερική αυτοκίνητα με μηδενικούς ρύπους, όπως ηλεκτρικά ή υδρογόνου.

Τέλος, η VW θα πληρώσει και άλλα 600 εκατομμύρια δολάρια ως επιπλέον αποζημίωση σε 44 πολιτείες των Η.Π.Α., την Περιφέρεια της Κολούμπια και το Πουέρτο Ρίκο.

Ύστερα από τα παραπάνω, σε μια σκληρή της δήλωση, η εκπρόσωπος των αρμόδιων Αμερικάνικων Αρχών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πλέον, τα αυτοκίνητα της VW αποσύρονται από την κυκλοφορία και μειώνεται έτσι η μόλυνση του αέρα, κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν έπρεπε να είχε συμβεί από την αρχή...
TAG