Η Lotus αποκαλύπτει την Elise 250 Special Edition των 64.000 ευρώ και 50 μόλις μονάδων!

Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κεντρικού της εργοστασίου στο Χέθελ της Μεγάλης Βρετανίας, η Lotus παρουσιάζει τη νέα Elise 250 Special Edition, μια πολύ περιορισμένης παραγωγής έκδοση του βρετανικού διθέσιου που είναι και η πιο απόλυτη έκδοση της Elise.

Βασικό χαρακτηριστικό του αυτοκινήτου αποτελεί η προσπάθεια που έγινε από τους μηχανικούς της Lotus να του προσδώσουν το χαμηλότερο δυνατό βάρος, με το αποτέλεσμα να μας φέρνει μια Elise 899 κιλών, 32 κιλά ελαφρύτερη από την Elise Cup.

Η ελάφρυνση αυτή επιτεύχθηκε λόγω της χρήσης ανθρακονήματος σε μια σειρά από τμήματα του αμαξώματος, όπως στο εμπρόσθιο σπόιλερ, την πίσω αεροτομή, στο καπάκι του κινητήρα στο πίσω μέρος κ.λπ. Από ελαφριά (και πανάκριβα) ανθρακονήματα είναι και τα καθίσματα στο εσωτερικό, ενώ προαιρετικά υπάρχει και carbon οροφή.

Η νέα Elise 250 Special Edition διαθέτει τον ίδιο κινητήρα με την μέχρι πρότινος κορυφαία Elise Cup 250, με το υπετροφοδοτούμενο 1.800άρι made by Toyota μοτέρ να αποδίδει 246 άλογα στις 7.200 σ.α.λ. και 250 Nm ροπής μεταξύ 3.500 και 5.500 σ.α.λ., εξασφαλίζοντας μια κορυφαία αναλογία 270 ίππων/τόνο.

Ύστερα από αυτά, τα νούμερα των επιδόσεων είναι απλά εκρηκτικά, αφού το 0-100 χλμ./ώρα απαιτεί μόνο 3,9 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 248 χλμ./ώρα. Παράλληλα, η Lotus ανακοινώνει ότι στην πίστα δοκιμών της στο Χέθελ, αυτή η Elise κάνει χρόνο 1 λεπτό και 34 δλ. ανά γύρο, όντας έτσι η γρηγορότερη Elise στην ιστορία.

Φυσικά, η Lotus έχει προβεί και σε μια σειρά από επεμβάσεις στην ανάρτηση του αυτοκινήτου, έχει προσθέσει στάνταρ ηλεκτρονικό μπλοκέ, ενώ υπάρχει και ESP με ειδικές ρυθμίσεις «Sport» και «Race» για χρήση σε πίστα. Η κίνηση παραμένει όπως σε όλες τις Elise στους πίσω τροχούς και το κιβώτιο είναι 6τάχυτο μηχανικό.

Ως προς την παραγωγή της, η νέα Lotus Elise 250 Special Edition θα κατασκευαστεί σε μόλις 50 μονάδες με αρκετά ακριβό όμως κόστος, αφού η τιμή της στη Γερμανία είναι 64.000 ευρώ και στη Μεγάλη Βρετανία 47.900 λίρες.
TAG