Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Έτοιμο για πόλεμο το pick-up Chevrolet Colorado ZH2!

Το νέο Chevrolet Colorado ZH2 είναι ένα καινοτόμο στρατιωτικό όχημα με αφαιρούμενες κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.
Η Chevrolet σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. δημιουργεί μια ειδική έκδοση του pick-up Colorado με «πολεμική» εμφάνιση και αφαιρούμενες κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Η απόσταση από το έδαφος έχει αυξηθεί, με το συνολικό ύψος
να φθάνει τα 1,93 μέτρα και τους τροχούς να είναι 37 ιντσών.
Η εξέλιξη του Colorado ZH2 έχει ξεκινήσει μέσα στο 2016 σε συνεργασία της Chevrolet (GM) με το Τμήμα Εξέλιξης και Τεχνολογίας του Αμερικάνικου Στρατού. Οι επίσημες δοκιμές του νέου στρατιωτικού pick-up θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί και επίσημα στο στόλο οχημάτων του Στρατού.

Εμφανισιακά, το pick-up Colorado έχει δεχτεί μια σειρά από
αλλαγές, που του δίνουν μια στρατιωτική παρουσία.
Το αυτοκίνητο βασίζεται πάνω σε μια επιμηκυμένη έκδοση της πλατφόρμας του Colorado και διαθέτει μια off road ανάρτηση που του χαρίζει αυξημένη απόσταση από το έδαφος και συνολικό ύψος αμαξώματος 1,93 μέτρων, ενώ στο ίδιο μοτίβο εφοδιάζεται και με 37 (!) ιντσών τροχούς.

Για την κίνηση του Colorado ZH2 φροντίζει ένας ηλεκτρικός
κινητήρας, που αντλεί ενέργεια από κυψέλες υδρογόνου.
Ωστόσο το πιο ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με το σύστημα κίνησής του, αφού η Chevrolet έχει τοποθετήσει κυψέλες καυσίμου υδρογόνου που προσφέρουν την απαιτούμενη ενέργεια για την κίνηση μέσω ηλεκτροκινητήρα του Colorado ZH2, καθιστώντας το και άκρως οικολογικό.

Μάλιστα, οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου μπορούν να αφαιρεθούν από το όχημα κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης και να παράσχουν ενέργεια στο στράτευμα μέσα σε οποιοδήποτε πεδίο.

Στην πράξη, όλα τα παραπάνω θα δοκιμαστούν από την επόμενη χρονιά όταν και ο Αμερικάνικος Στρατός αξιολογήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του οχήματος.

Ο στόχος είναι να εξεταστούν κατά πόσο ο χαμηλότερος θόρυβος (λόγω του ηλεκτρισμού) ενός τέτοιου είδους οχήματος έναντι ενός με κινητήρα εσωτερικής καύσης μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα π.χ. κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων αναγνώρισης, όπως και ποιες είναι γενικότερα οι δυνατότητες ενός ηλεκτρικού οχήματος στο πεδίο της μάχης.