Το νέο Audi A8 είναι η καινούργια κορυφαία γερμανική λιμουζίνα! (+video)

Αποκαλύφθηκε επίσημα χθες η 4η γενιά του Audi A8, το οποίο έρχεται γεμάτο τεχνολογίες για να τοποθετηθεί στην κορυφή της γκάμας της γερμανικής μάρκας.

Αρχικά και από πλευράς διαστάσεων, το νέο Audi A8 διατηρεί ένα μακρύ μήκος 5,13 μέτρων, με τη έκδοση A8 L να προσφέρει επιπλέον 13 εκατοστά σε μεταξόνιο για ακόμη περισσότερη άνεση.

Στη σχεδίασή του, το νέο A8 εφαρμόζει πιο καθαρές γραμμές, με μεγαλύτερη από ποτέ την εμπρόσθια χρωμιωμένη πολυγωνική γρίλια της Audi, που πλαισιώνεται από hi-tech φώτα. Στο πίσω μέρος διακρίνονται τα λεπτά LED φώτα που ενώνονται μεταξύ τους, αλλά και η κλίση της οροφής που δίνει μια αίσθηση από κουπέ μοντέλα.

Αυτό όμως που ξεχωρίζει στο νέο Audi A8 είναι το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης του αυτοκινήτου, που αναλαμβάνει να κινήσει εντελώς αυτόνομα το αυτοκίνητο (ξεκίνημα, επιτάχυνση, επιβράδυνση, χειρισμός τιμονιού) σε ταχύτητες έως και 60 χλμ./ώρα.

Παράλληλα, το σύστημα αυτό μπορεί να παρκάρει αυτόματα το νέο Audi A8 ακόμα και χωρίς ο οδηγός να είναι μέσα, βάζοντας στο τέλος της διαδικασίας το κιβώτιο στη θέση «P» (Parking) και σβήνοντας το αυτοκίνητο.

Τεχνολογικά προηγμένη είναι και η ανάρτηση, που φέρει μικρούς ηλεκτροκινητήρες σε όλους τους τροχούς ώστε να ρυθμίσει συνεχώς ανάλογα την απόσβεση και να προσφέρει κορυφαία επίπεδα άνεσης, ανεξάρτητα από το σε ποια κατάσταση βρίσκεται το οδόστρωμα.

Περνώντας στο εσωτερικό, η όλη σχεδίαση προβάλει τα πλήρως ψηφιακά όργανα και ενδείξεις της καμπίνας, όπως π.χ. τον ψηφιακό HD πίνακα οργάνων, αλλά και την κονσόλα με την οθόνη των 10,1 ιντσών για το σύστημα infotainment και τη δεύτερη οθόνη για τον κλιματισμό.

Παράλληλα, για το χειρισμό όλων των συστημάτων ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, ασφάλειας κ.λπ. υπάρχει ένα προηγμένο σύστημα φωνητικών εντολών, ενώ ιδίως στη μακρύτερη έκδοση A8 L προσφέρονται πίσω ηλεκτρικά καθίσματα που κάνουν μασάζ και έχουν ανακλινόμενα υποπόδια.

H Audi θα προσφέρει το νέο A8 με μοτέρ diesel και βενζίνης που συνδυάζονται με ένα «ήπιο» υβριδικό σύστημα που κάνει χρήση του 48 Volt ηλεκτρικού συστήματος του αυτοκινήτου για να π.χ. σβήσει το μοτέρ κατά το ρολάρισμα και να μειώσει την κατανάλωση έως και κατά 0,7 λτ./100 χλμ.

Αρχικά, διαθέσιμοι κινητήρες θα είναι οι νέοι 3λιτροι V6 TFSI και TDI των 340 και 286 ίππων αντίστοιχα, ενώ αργότερα θα προστεθούν οι 4,0 λτ. V8 TFSI και TDI των 460 και 435 ίππων, καθώς και το κορυφαίο A8 με τον 6λιτρο W12 κινητήρα.


Θα υπάρξει τέλος και επιλογή με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης για το Audi A8 L e-tron quattro, που συνδυάζει 3λιτρο TFSI βενζινοκινητήρα με ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 449 ίππων, η οποία θα μπορεί να κινηθεί και μόνο με ηλεκτρισμό για διαδρομές έως και 50 χλμ.

       
TAG