Επίσημο: Η Porsche αποκαλύπτει τη μεγαλοπρεπή νέα Panamera (+video)

Μετά τις διαρροές των πρώτων φωτογραφιών της, η Porsche παρουσίασε χθες το βράδυ και επίσημα τη 2η γενιά της Panamera, φέρνοντάς μας ένα από τα πλέον πολυτελή και επιβλητικά μοντέλα της ιστορίας της.

Σύμφωνα με την Porsche, η νέα γενιά της Panamera έχει επαναεξελιχθεί και σχεδιαστεί από την αρχή «μέχρι και την τελευταία της λεπτομέρεια», σε ένα τελικό concept που βασίζεται και πάνω στο ό,τι μας είχε δείξει η εταιρεία το 2012 με το πρωτότυπο Sport Turismo, για το οποίο άλλωστε σας έχουμε αποκαλύψει ήδη ότι θα μπει στην παραγωγή ως η πρώτη Panamera με shooting brake αμάξωμα.

Σχεδιαστικά, το νέο μεγάλο 4πορτο coupe της Porsche έρχεται και πάλι με στρογγυλεμένη αλλά με πιο δυναμική εμφάνιση, όπως αυτή προκύπτει από το μειωμένο σε ύψος πίσω τμήμα της οροφής, που καταλήγει σε έναν νέο και ανασηκωμένο, «διακριτικό» τρίτο όγκο. Το μεταξόνιο έχει επίσης μεγαλώσει και έχουν τραβηχτεί προς τα πίσω οι πλαϊνές γυάλινες επιφάνειες, μειώνοντας το πλάτος του μετάλλου στην πίσω κολώνα και δίνοντας έτσι μια ακόμη πιο δυναμική αίσθηση.

Στο εσωτερικό η σχεδίαση είναι επίσης εντελώς νέα και με επιρροές από το αντίστοιχο τμήμα της 911, ενώ παράλληλα έχει τονιστεί ο high-tech χαρακτήρας του μοντέλου, με μια σειρά από νέες μεγάλες οθόνες (12,3 ιντσών μπροστά στο ταμπλό), αλλά και επιφάνειες και διακόπτες αφής. Ακόμη και οι κεντρικοί αεραγωγοί χειρίζονται ηλεκτρικά, μέσω ειδικών διακοπτών αφής.

Μπροστά από τον οδηγό ξεχωρίζει ο πίνακας οργάνων με τα δύο ακριανά ηλεκτρονικά όργανα και το κεντρικό αναλογικό στροφόμετρο, ενώ το τιμόνι προέρχεται από την κορυφαία Porsche 918 Spyder. Χωροταξικά, η Panamera προσφέρει πίσω αναδιπλούμενο κάθισμα σε ποσοστό 40:20:40 και μεγαλύτερο πορτ-μπαγκάζ 495 λίτρων (+50 λίτρα).

Στο τεχνικό κομμάτι, η Porsche βασίζει τη νέα Panamera στη νεότερη MSB πλατφόρμα, κάτι που σε συνδυασμό με τη νέα ρύθμιση της ανάρτησης, θα προσδώσει στο αυτοκίνητο τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ του σπορ και της πολυτέλειας στη μετακίνηση. Φυσικά, η νέα Panamera διαθέτει στοιχεία όπως η ενεργή ανάρτηση PASM της Porsche, το σύστημα PDCC (Porsche Dynamic Chassis Control Sport), αλλά και αερανάρτηση, ενεργές αντιστρέπτικες και για πρώτη φορά, το σύστημα παθητικής τετραδιεύθυνσης που έχουμε δει στις 918 Spyder και 911 Turbo.

Στους κινητήρες, η Porsche προσφέρει στην Panamera έναν νέο turbo V6 2,9 λίτρων biturbo με 440 άλογα ισχύος και 550 Nm ροπής (Panamera 4S). Διαθέσιμος είναι επίσης για πρώτη φορά ο 4λιτρος V8 diesel των 422 ίππων και 850 Nm ροπής, που δίνει στην Panamera τον τίτλο της ισχυρότερης diesel Porsche στην ιστορία. Η νέα Panamera Turbo διαθέτει τον 4λιτρο biturbo V8 βενζινοκινητήρα με 550 άλογα και 770 Nm ροπής.

Όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται με ένα καινούργιο 8άρι αυτόματο, διπλού συμπλέκτη κιβώτιο, αλλά και με τετρακίνηση. Οι επιδόσεις είναι σε κάθε περίπτωση εκρηκτικές, με 0-100 χλμ./ώρα σε 4,2 δλ. για την Panamera 4S και σε μόνο 3,6 δλ. για την Turbo. Η τελική ταχύτητα της τελευταίας αγγίζει τα 306 χλμ./ώρα. Στον αντίποδα, για τη νέα Panamera 4S Diesel η Porsche ανακοινώνει 0-100 χλμ./ώρα σε 4,5 δλ. και μέση κατανάλωση μόνο 6,7 λτ./100 χλμ.

Η νέα γενιά της Porsche Panamera θα είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη από τις αρχές Νοέμβρη. Εκτός των παραπάνω κινητήρων κατά το πέρασμα του χρόνου, θα προστεθούν στη γκάμα και άλλα μοτέρ-εκδόσεις. Οι τιμές της στη Γερμανία ξεκινούν από τα 113.027 ευρώ.

Δείτε το πρώτο video της νέας Porsche Panamera.

           
TAG