Το Όσλο απαγορεύει σήμερα την κυκλοφορία diesel στην πόλη!

Το δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται σήμερα Τρίτη η κυκλοφορία των diesel οχημάτων στο κέντρο της πόλης, λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα και όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, από τις 6 το πρωί σήμερα και μέχρι τις 10 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία diesel οχημάτων στο Όσλο λόγω της άπνοιας που επικρατεί και του πολύ κρύου, δύο στοιχείων που έχουν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα από τους ρύπους των diesel.

Σύμφωνα πάντα με τις αρχές της πόλης, η απαγόρευση θα ισχύσει για τις ίδιες ώρες μέχρι όταν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες, κάτι που αναμένεται να συμβεί την Πέμπτη.

Η απαγόρευση δεν θα ισχύσει για τμήματα της εθνικής οδού που περνούν από το Όσλο, ενώ σε ό,τι αφορά στο πρόστιμο για τους παραβάτες, αυτό έχει οριστεί περίπου στα 180 ευρώ.

Η παραπάνω απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Νορβηγία, αφού οι οδηγοί ωθήθηκαν το 2006 να αγοράσουν diesel αυτοκίνητα μέσω επιδότησης από το κράτος, μιας και εκείνη την περίοδο θεωρούνταν ότι τα diesel ρύπαιναν λιγότερο από τα βενζινοκίνητα.

Παρόλα αυτά όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και με τις εκπομπές NOx των diesel σε πραγματικές συνθήκες κίνησης να είναι πολύ υψηλές, πολλές είναι οι πόλεις παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, που σχεδιάζουν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας τους.
TAG